Müşteri Destek Hattı0362 447 4 777

Jeneratör Seçimi

JENERATÖR SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Jeneratör setinin uzun yıllar sorunsuz hizmet verebilmesi için yer seçimi ve kurulumun doğru yapılması gereklidir. Detaylı bilgi için her aşamada Ekol Güç Sistemleri'ne başvurabilirsiniz.

* Yer Seçimi: Öncelikle jeneratörü nereye yerleştirmek istediğinize karar vermelisiniz. Kapalı bir ortama yerleştirilecekse özellikle havalandırma ve egzoz uzatmasına dikkat edilmelidir. Dış ortama yerleştirilecekse kabin ve platform konularına dikkat edilmelidir.

* Zemin: Düz, su birikmeyecek şekilde olmalıdır. Bir platform yapılarak güvenli bir yükseklik oluşturulabilir. Ayrıca dış ortamdaki jeneratör üzerine koruyucu bir sundurma yapmakta fayda vardır.

* Havalandırma: Alternatörden, motordan ve radyatördeki motor soğutma suyundan yayılan ısıyı motor ile radyatör arasına monteli itici bir fan vasıtasıyla sistemden uzaklaştırmak için yeterli havalandırmaya sahip bir odaya veya alana yerleştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda taze hava girişi sağlanmalıdır.

* Yakıt Sistemi: Yakıtın sürekli ve temiz olarak sağlanması gereklidir. Manuel veya otomatik dolum yapılabilir.

* Egzoz Sistemi: Motor egzozundan çıkan sesin azaltılması ve zehirli gazın güvenli bir şekilde atmosfere atılması sağlanmalıdır.

* Elektrik Sistemi: Tüm elektrik bağlantıları verilen şemalara ve genel kurallara uygun olarak yapılmalıdır.

 

JENERATÖR GÜCÜ NASIL BELİRLENİR?


Jeneratör seçimi yapılmadan önce jeneratör hakkında bazı bilgilerin iyi bilinmesi gerekir. Jeneratörün sahip olduğu teknik değerler, yapacağımız jeneratör seçiminde bize yol göstermektedir. Ancak bu değerlerin anlamını bilmek, bize doğru seçimi yapmamızı sağlar. Bunun için değerlerin anlamını tekrar tanımlayalım.

KVA Değeri: Bir jeneratörün ürettiği güç değerinin ifadesidir. 1 KVA = 1000 Volt x Amper değerine eşittir.

Jeneratör maksimum çalışma gücü: Bir jeneratörün maksimum çalışma gücü ilk çalıştırma anından itibaren 10 ile 20 dakika içerisinde ürettiği güç miktarıdır ve KVA cinsinden ifade edilir.

Jeneratör sürekli çalışma gücü: Jeneratörün ilk çalışma anından 10 ile 20 dakika sonra motor ve alternatörün ısınmasından dolayı bir verim düşüklüğü yaşanır. Bu kayıp motor ve alternatör cinsine göre değişmekle beraber % 10 ile % 20 arasındadır. Örnek vermek gerekirse; maksimum çalışma gücü 50 kVA olan bir jeneratörün sürekli çalışma gücü 45 kVA civarındadır. Jeneratör seçimi yapılırken dikkate alınması gereken değer sürekli çalışma gücüdür.

İhtiyaç olan güç değerinin belirlenmesi: Jeneratör seçimi yapılmadan önce aynı anda çalıştırılacak cihaz veya makinaların değerleri tespit edilmeli ve bunlar toplanarak ihtiyaç olunan güç belirlenmelidir.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, elektrik motoru ile çalışan bazı makinaların ( bulaşık makinası, buzdolabı, klima, matkap, kırıcı-delici, hava kompresörü .. vb ) ilk çalışmada fazladan güce ihtiyacı olduğunun bilinmesidir. Fazladan ihtiyaç olunan bu değer, makinanın sürekli ihtiyaç duyduğu gücün % 30 ile %200 ü arasında değişmektedir. Bunu tespit etmek için çalıştırılacak makine veya cihazın ilk kalkış gücünün ( demeraj gücü ) iyi bilinmesi gerekir. Aşağıda bazı makinaların sürekli ihtiyaç duyduğu ve kalkış için ilave güç ihtiyacı yaklaşık olarak verilmiştir.

Ekol Jeneratör Samsun Jeneratör Servis Satış Sistemleri

WHATSAPP